top of page

Schilderijen in Nieuwleusen tentoongesteld

In september 2019 heb ik vier schilderijen gemaakt voor de tentoonstelling " Artistieke talenten 2" in De Spil in Nieuwleusen. In dit blog vertel ik je alles over de schilderijen en de achterliggende gedachte.


De schilderijen zijn gemaakt n.a.v. bekende gebouwen in de buurt van Nieuwleusen, waar ik ook woon. De tentoonstelling is te zien in 'Kultuurhus de Spil' in Nieuwleusen tot eind februari. In de Spil worden elk jaar verschillende tentoonstellingen gehouden. De werken van deze tentoonstelling zijn gemaakt door verschillende artistieke talenten uit de gemeente Dalfsen. De tentoonstelling is heel divers en zeker een bezoek waard. Er hangen prachtige schilderijen die allemaal met een andere schildertechniek zijn gemaakt. Erg interessant! Mijn schilderijen hangen in de bibliotheek die in het gebouw is gevestigd. Neem gerust een kijkje bij de tentoonstelling.
Het eerste schilderij dat ik heb gemaakt voor deze tentoonstelling heet dan ook 'De Spil'. Hierin heb ik allerlei teksten en foto's verwerkt over het Kulturhus. Daaroverheen heb ik het gebouw geschilderd met acrylverf. Deze techniek wordt mixed media genoemd. Met deze techniek is het mogelijk om verschillende materialen op schildersdoek te plakken. Zo ontstaat er dan een schilderij die iets vertelt over het object dat op het doek staat. In dit schilderij kun je verschillende artikelen vinden die iets vertellen over het kultuurhus. Daarnaast vind je ook het logo en verschillende harten omdat De Spil het hart van Nieuwleusen is.

Het tweede schilderij gaat over de molen Massier. Deze molen is al eeuwen te zien in Nieuwleusen. Het is een bekend beeld als je over het Westeinde Nieuwleusen binnen komt rijden. In dit schilderij zijn ook weer allerlei materialen verwerkt van papier, stof en klompjes gemaakt van porselein. Het Hollandse gevoel wilde ik graag in dit schilderij naar voren brengen door tulpen, molentjes en Delfts Blauw toe te voegen. De postzegel in de rechterhoek maakt dit gevoel helemaal af.

Het derde schilderij is het beeld van de Lichtmis, ook wel de Koperen Hoogte genoemd. Dit is het gebouw dat je ziet als je vanaf de A28 de afslag neemt en naar Nieuwleusen rijdt. Een bekend punt, ook voor mensen die niet in Nieuwleusen wonen. In dit schilderij heb ik teksten verwerkt die gaan over de toren zoals die vroeger was, een watertoren, en hoe de toren nu in gebruik is als restaurant. In het schilderij zit dan ook bestek verwerkt.

Het laatste schilderij gaat over de peperbus. Ook een bekend beeld als je langs Zwolle naar Nieuwleusen gaat. De Zwolse trots is een eeuwenoud gebouw dat voor mijn gevoel echt bij deze tentoonstelling hoort. Deze toren in Zwolle is gebouwd in de 15e eeuw en kijkt uit over de stad. Als je een mooi uitzicht over Zwolle wilt, raad ik je zeker aan om de toren eens te beklimmen. In mijn schilderij heb ik geprobeerd om een aantal van de verhalen over de Peperbus te verwerken.

De tentoonstelling is nog te zien tot eind Februari 2020 in de Spil.

Kulturhus De Spil

Koningin Julianastraat 10

7711 KK Nieuwleusen


Geniet van alle mooie artistieke kunst dat er gemaakt is en vergeet niet mijn schilderijen te bewonderen. Mocht je interesse hebben in een van de schilderijen of in een persoonlijk schilderij, vul dan het contactformulier in.


Groeten,

Gerlinde

Commentaires


bottom of page